Visszér: nyáron különösen oda kell figyelni

Visszérveszély. Miért veszélyes a visszeresség?

Visszér: nyáron különösen oda kell figyelni A tartós melegben kitágulnak az erek, emellett a szervezet így próbálja a hőháztartását rendben tartani.

Nyereményjátékok

Verejtékezünk, vagyis hőt adunk le, fokozódik a vérkeringés — magyarázza a jelenséget dr. A visszerek is kitágulnak, amelyek közvetlenül a bőr felszíne alatt futnak, kékes színűek a bennük futó vér miatt, így nyáron feltűnőbbé válnak, főként a nőknél, akiknek vékonyabb a bőre.

Sportolás közben is ugyancsak tapasztalható, hogy az erek kitágulnak, ez természetes reakció, de a sportot követően az erek visszahúzódnak. A látható visszerek azonban nem feltétlenül jelentenek betegséget, csak esztétikai kellemetlenséget. Ilyenek a pókvénák, amelyek egy milliméteres, vagy kisebb erecskék hálózata.

Ezek visszérveszély. Akkor válik betegséggé, ha állandósul, visszérveszély romlik az állapot.

A visszeresség kialakulásában szerepet játszó tényezők

A több milliméteres, akár egy centiméteres tág, kanyarulatos erek a valódi veszélyt jelentő visszerek, amelyek százalékos gyógyítására jelenleg nincs eszköze az orvostudománynak. Ez a civilizációs betegség visszérveszély régi eredetű. Az emberiség egyedfejlődése során ezzel fizetett azért, hogy két lábra emelkedett.

visszérveszély

Az érrendszer puhafalú csövekből áll, lent nagyobb a visszérveszély, mint a test felső régióiban. A visszérveszély ezért állandó terhelés alatt van, de normális esetben az erek rugalmassága ellensúlyozza a nyomást.

A kor előrehaladtával az érfalak meggyengülnek, rugalmatlanná válnak, és a hidrosztatikus nyomás feszíti, az egykor rugalmas rostokat megnyújtja, ezáltal képtelenné válik arra, hogy visszahúzódjon. Ez a visszérbetegség lényege. A teljes körű gyógyítása azért nem lehetséges, mert egy visszérveszély, maradandó elváltozás jön létre, amely súlyosbodhat, visszérgyulladáshoz, trombózishoz, mélyvénás trombózishoz és visszérveszély halálhoz vezethet.

visszérveszély

Az időben kezelt, bár már tönkrement ereket csak műtéti beavatkozással lehet gyógyítani. Az esetek százalékában sajnos visszatér a betegség — számol be tapasztalatairól dr.

visszérveszély

Szeberin Zoltán. A hajszáleres visszereket nem lehet műteni.

visszérveszély

Ezeket injekcióval, visszérveszély úton, vagy rádiófrekvenciás módszerrel lehet eltüntetni. Az utóbbi esetekben egy kis, helyi trombózist idéznek elő, ami annyit jelent, hogy hő hatására leáll a keringés azon a visszérveszély.

Az erek viszont más utat keresnek maguknak, és a jelenség visszérveszély.

visszérveszély

Ez a betegség egy gyakori, veleszületett érfal-gyengeséget jelent, idős korra a népesség több, mint 30 visszérveszély érinti. Nyáron több folyadékot visszér kezelése mezo-robogóval fogyasztani, de a statisztikák szerint nem fogyasztunk elegendő mennyiséget, a kiszáradáskor besűrűsödik a vér, növelve visszérveszély trombózis kialakulásának esélyét.

Nyári utazáskor ülünk az autóban, vagy a repülőgépen, kevesek figyelnek arra, hogy időnként visszérveszély a lábukat. Tudniillik visszérveszély lépésnél összehúzódnak visszérveszély izmok, azok tovább pumpálják a vért az erekben, s ha ez nem történik meg, pangás alakul ki, ami szintén a trombózisnak kedvez, ezért érdemes figyelmet fordítani a megelőzésre.

A fájdalom enyhítésének lehetőségei

A szakember tanácsa, hogy bőséges legyen a folyadékbevitel, 2, liter javasolt víz, vagy élelmiszerek formájában. Megelőzésként, de már kialakult betegség esetén is javasolt a nem intenzív, de rendszeres, ismétlődő mozgás, például séta, visszérveszély, biciklizés, futás.

Visszérveszély kell a hirtelen erőkifejtéssel járó sportokat, tevékenységeket, mert ekkor megfeszül az izom, visszatartjuk a levegőt, ami visszérveszély a vénás nyomást az erekben.

visszérveszély

Utazáskor tervezzünk be kis megállókat, akár a tankoláskor szálljunk ki az autóból, repülőúton időnként feszítsük visszérveszély, majd fel a lábfejet, mozgassuk át a bokát, így serkentve a vádli izomzat vérellátását, ez a megelőzés érdekében mindenkinek javasolt mozgásforma. A mindennapokban, ha lehet, ne használjunk mindig liftet, lépcsőzzünk, vagy aki teheti, sétáltasson kutyát.

A visszérbetegeknek külső segítséget jelenthet a gyógyászati-segédeszköz üzletekben kapható kompressziós harisnya, amely a bokánál erősebben szorít, így késztetve a visszérveszély a lábszárban.

Visszértágulat

A különféle vény nélkül kapható krémek, tabletták enyhíthetik a tüneteket, a visszérveszély, kellemetlen érzést, a vizesedést, de magát a betegséget nem gyógyítják meg.

Veszélyeztetett munkakörbe tartoznak az álló, ülő munkát végzők, visszérveszély, eladók, fodrászok, irodai alkalmazottak, és meglepő módon a nagybőgősök is — világosít fel dr. Nyáron különösen érintettek a kismamák, hiszen mind a meleg, mind pedig a növekvő magzat is visszérbetegség kialakulásához vezethet. A baba éppen a végtagból visszafolyó medencei visszereket nyomhatja, ezáltal megint csak pangás alakulhat ki. A kismamáknak jó hír, hogy általában a szülést követően eltűnnek ezek az ideiglenes visszerek.

  1. Kósa Éva, angiológus Különösen a nőket és az álló foglalkozásúakat érinti a visszérbetegség, amely nyáron még kellemetlenebb tüneteket okozhat.
  2. Szimpatika – Mennyire veszélyes a visszér?
  3. Lézeres visszérműtét - Medicover Magánkórház és Magánrendelő
  4. Visszér: nyáron különösen oda kell figyelni – Semmelweis Hírek
  5. Hogy pontosan melyikre van szükség, azt szakorvos dönti el, aki figyelembe veszi az állapot súlyosságát.

Gyakorlati tanács, hogy hűs szobában, rendszeresen polcolja fel a lábát a várandós anyuka. Nagy Emese Ha érdekesnek találta, ossza meg! Ezek is érdekelhetik.